lauantai 7. kesäkuuta 2014

Vanha uusi tuttavuus, Savonlinna, old, new friend

Olin käynyt aiemmin kaksi kertaa Savonlinnassa, mutta se ei ollut ihan eilen, joten muistikuvat olivat hataroituneet, ja niitä oli kiva virkistää nyt jo kolmen uuden vierailun muodossa. Ensimmäisellä visiitillä kävimme A:n kanssa vain pikaisesti torilla syömässä turistille pakolliset lörtsyt, ja nam, että oli hyvää!
Viime viikon lauantaina lähdin ystäviltäni saamien vinkkien siivittämänä tutustumaan tähän oopperajuhlistaan kuuluisaan kesäkaupunkiin. Matka sinne taittui ensin pyöräilemällä täältä Vaahersalosta Luston seisakkeelle, josta hyppäsin kiskobussin (tunnetaan myös taajamajunana) kyytiin, ja sillä posotin noin puolisen tuntia Savonlinnaan. Matkan varrella oli upeat maisemat, ja olo oli kuin Lontoon metrossa konsanaan, kun siellä kuulutettiin:" Mind the gap". Ilokseni sain todeta, että Savonlinnan junaseisake sijaitsee aivan torin tuntumassa, muutaman askeleen päässä torilta. Tällaiselle turistille siis mitä parhainta, kun ei voi eksyä matkalla juna-asemalta keskustaan.

Torilla söin Kalastajan kojusta paistetut muikut, jotka olivatkin maailman parhaat! Eivätkä myöskään hinnalla pilattu, joten jos käyt Savonlinnassa, niin suuntaa ehdottomasti tähän torin laidalla sijaitsevaan ruokapaikkaan.


Kävin mielenkiinnosta ja työnkin takia tutustumassa Nukke- ja lelumuseo Suruttomaan, ja voin suositella sitä lämpimästi. Siellä oli leluja ja nukkeja niin vanhaa (1800-luvulta) kuin uudempaakin tuotantoa, joista tunnistin joitakin leluja, joilla olen itse leikkinyt. 
Ehdoton Savonlinnan reissun kohokohta oli kuitenkin Lettukahvila Kalliolinna, joka sijaitsee Sulosaaressa, noin viiden minuutin kävelymatkan päässä torilta. Sinne johtaa useampi silta, joilta oli mahtavat maisemat. Heidän valikoimiinsa kuuluu letut sekä suolaisilla että makeilla täytteillä, joiden hinta määräytyy täytteiden määrän mukaan. Päätin herkutella ja otin letun vadelmahillolla, kermavaahdolla ja suklaakastikkeella (5,20 €). Heiltä saa myös leivonnaisia, kahvia, teetä ja Laitilan juomatehtaan limsoja. Ah, mikä ihana paikka upealla sijainnilla!

Viimeisin reissuni Savonlinnaan oli eilen, ja se oli siitä erikoinen visiitti, että päätin pyöräillä tuon reilut 30 km sinne. En omista ajokorttia ja olen seikkailunhaluinen, joten pyöräily oli omiaan minulle. Alkumatkan joutui pyöräilemään autotien varressa, mutta sitten pääsinkin pienemmille teille ja jopa olemattomille teille, kun vastaan sattui mutainen pätkä, joka oli ehkä joskus ollut tie. Mutta loistavalla logiikallani päättelin, että jos tästä on mennyt hevonen, niin kyllä minäkin menen. Ja niin sitä mentiin. Sää ei ehkä ollut aivan ihanteellinen tämmöiseen urheilusuoritukseen, kun aurinko paahtoi pilvettömältä taivaalta, ja mittari näytti ainakin 30 astetta. Niinpä kylmä juoma ja pizza maistuivat sitäkin paremmalta, kun pääsin perille 2 tuntia 20 minuuttia myöhemmin. Kävimme ystäväni S:n kanssa syömässä pizzeria Caperossa, ja ai että oli hyvää! Ja vaikka limsan hinta oli hinnastossa 3,20 €, oli se kuitissa enää 1 €. En käynyt valittamaan. Alkuperäisen suunnitelman mukaan minun piti tulla pyörän kanssa junalla takaisin, mutta päädyinkin pyöräilemään myös paluumatkan pienen mutkan kautta, ja matkaa tuli yhteensä noin 90 km.
Tässä siis muutamia vinkkejä aloitteleville ja jo kokeneillekin Savonlinnan matkailijoille. Jos aiotte pyöräillä sinne, niin kannattaa varata alleen pyörä, jossa on vaihteet, sujuu huomattavasti helpommin kuin vaihteettomalla ”mummopyörällä”. Mutta onpahan jotain, mitä kertoa seuraavalle sukupolvelle. Ja lopuksi vielä, Savonlinnassa saattaa törmätä jos jonkinmoisiin eläimiin!

During my time here I have already visited Savonlinna three times. Savonlinna is known for the opera festival that is organised in July.

On my first visit there I ate “lörtsy” which is a local delicacy, a pastry with either salty or sweet filling.

For my second visit to Savonlinna I got some tips from my friends about where to go and what to see. Savonlinna is very easy to reach by train because the train stop is basically a few steps away from the city centre. For lunch I had fried vendace that they sell from Kalastajan koju at the marketplace. Great quality for low price!

I also went to the doll and toy museum Suruton which I recommend to visit. They had both old and newer toys there, also some that I recognised from my childhood.  

But the best place was absolutely the Lettukahvila Kalliolinna where they sell crepes with different fillings and the price depends on the amount of the fillings that you choose. I had one with raspberry jam, whipped cream and chocolate sauce, it was delicious!

My latest visit to Savonlinna was yesterday when I decided to cycle the around 30 kilometres from Punkaharju. The weather was too hot and I wish I had gear in my bike but otherwise it went well and I enjoyed the amazing scenery. I had planned to return to Punkaharju by train but I ended up cycling back and all in all I cycled around 90 km yesterday. Not the greatest idea, but at least I have something to tell to my grandchildren in the future.

So with these tips you can start planning your visit to Savonlinna. And when in Savonlinna, you may see different kinds of animals, as in the photo.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti